donderdag 7 maart 2013

Friesland en Kustwacht onderscheppen in Caribisch Gebied 1453 kilo cocaïne

Het patrouilleschip Hr. Ms. Friesland heeft in samenwerking met de Kustwacht in de Caribische Zee een boot met 1.453 kilogram cocaïne onderschept.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie donderdag bekendgemaakt. De onderschepping van de drugs vond maandag al plaats maar werd op verzoek van het Openbaar Ministerie donderdag pas gemeld.

Een patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied kreeg de verdachte motorboot het eerst in de peiling, zo bericht Defensie. Vervolgens werd meteen Hr. Ms. Friesland erop afgestuurd.

Het schip met 2 bewapende FRISC-vaartuigen, met aan boord een boardingteam, en de Belgische Alouette-boordhelikopter, brachten de snelle motorboot uiteindelijk tot stoppen.

De 3-koppige bemanning is gearresteerd. De drugs zijn intussen vernietigd.

Reële dreiging
Tijdens de onderschepping bracht minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie juist een bezoek aan de Benedenwindse Eilanden.

Vanaf de kustwachtcutter Panter, die Hennis en haar gezelschap verplaatste van Curaçao naar Aruba, complimenteerde zij telefonisch de commandant van de Friesland en zijn bemanning met de vangst.

Hennis zei: “Deze enorme vangst is iets om trots op te zijn en onderstreept het grote belang van onze aanwezigheid in het Caribisch deel van ons Koninkrijk.”

Ze vervolgde: “Opnieuw zetten we internationale criminaliteit en corruptie de voet dwars. Juist in deze regio waar de dreiging vanuit zee reëel is, zijn een sterke kustwacht en marine blijvend noodzakelijk.”

Brigadegeneraal Dick Swijgman, de Commandant der Zeemacht Caribisch Gebied en tevens Directeur Kustwacht, roemde de coördinatie bij de onderschepping.

Hij zei lovend: “Kustwacht en marine hebben aangetoond uitstekend samen te werken op het moment dat het erom gaat.”